Kurczak ze szpinakiem UNIFREEZE i sosem gruszkowym

Szpinak Unifreeze w roli głównej

Kurczak ze szpinakiem UNIFREEZE i sosem gruszkowym

Składniki:

  • 350 g mrożonego szpinaku,
  • 6 plastrów wędzonego boczku,
  • 2 piersi kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g sera feta w kawałku,
  • 1 pomarańcza,
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki,
  • kiełki słonecznika do dekoracji,
  • 200 g gruszek w syropie,
  • 100 ml białego wina,
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu,
  • sól, pieprz, oliwa,
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji.

 

Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka czyścimy, dzielimy na trzy kawałki, które dalej kroimy wzdłuż na pół; solimy i pieprzymy z każdej strony. Szpinak smażymy na oliwie z czosnkiem przez około 2 minuty, tak by liście nie straciły koloru. Ser kroimy na plastry. Na każdy kawałek kurczaka układamy przesmażone liście szpinaku, plaster sera feta, liście szpinaku i przykrywamy drugim kawałkiem kurczaka. Całość zawijamy w plaster boczku. Tak zawinięte kawałki kurczaka układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10- 12 minut.


Odsączamy gruszki z syropu, kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla na rozgrzaną oliwę. Dodajemy posiekaną skórkę z cienko obranej, dokładnie umytej pomarańczy, zalewamy białym winem. Gdy wino odparuje, dodajemy cynamon, śmietankę i 4 łyżki syropu z gruszek; dusimy około 10 minut, aż sos się zredukuje. Na koniec dodajemy rozmrożony i zmiksowany szpinak i już krótko dusimy, aby sos nie stracił koloru. Wykładamy upieczonego kurczaka na talerz, obok kładziemy gruszki z sosu i polewamy wszystko resztą sosu; dekorujemy ćwiartkami pomidorków koktajlowych, kiełkami słonecznika i skórką pomarańczową.