Łosoś pieczony na szpinaku UNIFREEZE z mozarellą

Pieczony łosoś ze szpinakiem? Świetna kompozycja!

Łosoś pieczony na szpinaku UNIFREEZE z mozarellą

Składniki:

  • 60-70 dag filetów z łososia (może być też sola),
  • sok z cytryny,
  • 50 dag szpinaku mrożonego Unifreeze,
  • pól szkl. śmietany 22-30%,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki Maggie,
  • 5 dag masła,
  • 1 łyżka tartego parmezanu,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • 40-50 dag pieczarek + 3 łyżki masła,
  • 1 cebula pokrojona w kostkę,
  • 30-35 dag mozarelli.

 

Sposób przygotowania:

Rybę pokroić na średniej wielkości kawałki, skropić sokiem z cytryny, posolić i wstawić do lodówki na godzinę.W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać szpinak i podgrzewać mieszając aż się rozmrozi. Dodać Maggi, śmietanę, a gdy zacznie wrzeć parmezan i zgnieciony czosnek. Gdy połowa płynu odparuje doprawić solą, pieprzem i gałką.Na maśle na patelni zeszklić cebulę.W garnku rozgrzać łyżkę masła i pokrojone w plasterki umyte i obrane pieczarki. Doprawić solą i dusić aż prawie cały płyn odparuje. Zaroodporne naczynie wymarować masłem, wyłożyć szpinak, na to kawałki ryby, a na to pieczarki. Zapiekać 15 minut w 200 stopniach po czym posypać startą na tarce mozarellą i zapiekać jeszcze 10 minut.