Naleśnikowe krokiety ze szpinakiem UNIFREEZE

Naleśniki z dodatkiem szpinaku, pycha!

Naleśnikowe krokiety ze szpinakiem UNIFREEZE

Składniki:

  • Ciasto na krokiety:1/2 l mleka, 4 jajka, szklanka mąki, sól,
  • 1 łyżka suszonego koperku, tłuszcz do smażenia,
  • Farsz: 1 opakowanie szpinaku mrożonego,
  • 1/2 kg pieczarek pokrojonych w plastry,
  • 4 średnie cebule,
  • sól, pieprz cytrynowy,
  • 1 łyżeczka sproszkowanej peperoni,
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku,
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego,
  • 2 łyżki oliwy.

 

Sposób przygotowania:
Składniki miksujemy ze sobą i odstawiamy na 30 minut aby ciasto sobie odpoczęło. Patelnię mocno rozgrzewamy i smarujemy słoniną. Wylewamy ciasto i smażymy naleśniki. UWAGA WEGETARIANIE: zamiast słoniny używacie oleju.

Na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w piórka z czosnkiem, dodajemy pieczarki, rozmrożony szpinak i doprawiamy wszystko do smaku. Podsmażamy całość starając się odparować większość płynu. Jeśli farsz jest zbyt luźny możemy go zagęścić dodając bułkę tartą lub kaszę mannę inaczej krakowską zwaną. Kiedy farsz ostygnie nakładamy go na płaty ciasta i zwijamy jak gołąbki. Potem panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni na złoto. Serwujemy z surówkami. Dobrze jest na środku krokieta rzucić kleksa z sosu Cumberland.