Kiełki fasoli mung
Opakowanie:
-
Dla przemysłu lub hurtu:
worki PVC lub PE 2,5 kg
karton z wkładem PVC 10 kg
worki z wkładem PVC 20 kg
worki PVC 20 kg
Unifreeze oferuje kiełki:
- blanszowane,
- nieblanszowane.
Opis:
Fasola złota, fasolka mung – gatunek rośliny z rodziny bobowatych. Gatunek ten został ostatnio przesunięty z rodzaju Phaseolus do rodzaju Vigna, ale jest wciąż cytowany jako Phaseolus aureus lub Phaseolus radiatus. Wszystkie te nazwy dotyczą tego samego gatunku. Pochodzi z Indii, jest uprawiana w Azji Południowej, w Malezji, w Chi- nach.Nasiona są jadalne. Ważny składnik potraw wielu kuchni azjatyckich, ze względu na wysoką zawartość białka również w kuchni wegetariańskiej. Drobne fasolki o długo- ści od 2 do 4 mm, w kolorze od żółtego do ciemnozielonego, spożywane są zarówno w postaci gotowanej, jak i surowej (po skiełkowaniu, w Polsce nazywane „kiełkami sojowymi”).