Owoce zapiekane pod kruszonką

owoce pod kruszonką
  • czas przygotowania:
    45 min
  • ilość porcji:
    2
  • poziom trudności:
    łatwy

Składniki:

kruszonka

  • masło (zimne) 90 g
  • cukier brązowy 100 g
  • mąka 125 g
  • opcjonalnie szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Przygotuj kruszonkę: do miseczki wsyp mąkę, cukier oraz pokrojone na małe kawałeczki masło. Wyrabiaj wszystko palcami aż uzyskasz konsystencję mokrego piasku.

Naczynie żaroodporne (lub małe kokilki do zapiekania jeśli wolisz) posmaruj masłem i ułóż w nim owoce. Wierzch owoców równomiernie pokryj kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 30 minut lub piecz do momentu aż kruszonka nabierze złocistego koloru.