Owoce zapiekane pod kruszonką
-
czas przygotowania:45 min
-
ilość porcji:2
-
poziom trudności:łatwy
Składniki:
- mrożone truskawki Unifreeze 250 g
- mrożone maliny Unifreeze 250 g
- masło ok 1 łyżeczki do posmarowania formy
kruszonka
- masło (zimne) 90 g
- cukier brązowy 100 g
- mąka 125 g
- opcjonalnie szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
Przygotuj kruszonkę: do miseczki wsyp mąkę, cukier oraz pokrojone na małe kawałeczki masło. Wyrabiaj wszystko palcami aż uzyskasz konsystencję mokrego piasku.
Naczynie żaroodporne (lub małe kokilki do zapiekania jeśli wolisz) posmaruj masłem i ułóż w nim owoce. Wierzch owoców równomiernie pokryj kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 30 minut lub piecz do momentu aż kruszonka nabierze złocistego koloru.