Makaronowa zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i brokułem

makaronowa zapiekanka
  • czas przygotowania:
    40 min
  • ilość porcji:
    2
  • poziom trudności:
    średni

Składniki:

Sos serowy:

  • mleko 150 ml
  • parmezan/grana padano 30 g
  • serek kremowy typu Philadelphia 125 g
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokrój na małe kawałki, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, wrzuć kurczaka i krótko podsmaż. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Na tę samą patelnię dodaj odrobinę oliwy i drobno posiekany czosnek. Podsmaż i dodaj mrożony szpinak. Mieszaj od czasu do czasu aby zredukować wodę. Dodaj do kurczaka.
  3. Ugotuj makaron w osolonej wodzie skracając czas gotowania o ok. 2 minuty. Ugotowany makaron odcedź za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż do naczynia żaroodpornego. Do tej samej wody dodaj mrożony brokuł. Gotuj ok 5-6 minut. Po tym czasie odcedź go i przełóż do kurczaka, szpinaku i makaronu i wszystko lekko wymieszaj.
  4. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C.
  5. Do garnuszka dodaj mleko, kremowy serek, tarty ser, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Sos serowy lekko podgrzej i mieszaj rózgą do momentu połączenia się składników.
  6. Polej sosem składniki znajdujące się w naczyniu żaroodpornym i dokładnie wymieszaj. Na wierzchu posyp wszystko tartym serem.
  7. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez ok. 20 minut.