Makaronowa zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i brokułem
-
czas przygotowania:40 min
-
ilość porcji:2
-
poziom trudności:średni
Składniki:
- filet z piersi kurczaka 200 g
- czosnek 1 ząbek
- łyżka oliwy
- makaron penne 150 g
- mrożony szpinak Unifreeze 125 g
- mrożone brokuły Unifreeze 250 g
- masło 1 łyżka
- tarty parmezan/grana padano 30 g
Sos serowy:
- mleko 150 ml
- parmezan/grana padano 30 g
- serek kremowy typu Philadelphia 125 g
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kurczaka pokrój na małe kawałki, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, wrzuć kurczaka i krótko podsmaż. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na tę samą patelnię dodaj odrobinę oliwy i drobno posiekany czosnek. Podsmaż i dodaj mrożony szpinak. Mieszaj od czasu do czasu aby zredukować wodę. Dodaj do kurczaka.
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie skracając czas gotowania o ok. 2 minuty. Ugotowany makaron odcedź za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż do naczynia żaroodpornego. Do tej samej wody dodaj mrożony brokuł. Gotuj ok 5-6 minut. Po tym czasie odcedź go i przełóż do kurczaka, szpinaku i makaronu i wszystko lekko wymieszaj.
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni C.
- Do garnuszka dodaj mleko, kremowy serek, tarty ser, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Sos serowy lekko podgrzej i mieszaj rózgą do momentu połączenia się składników.
- Polej sosem składniki znajdujące się w naczyniu żaroodpornym i dokładnie wymieszaj. Na wierzchu posyp wszystko tartym serem.
- Włóż do piekarnika i zapiekaj przez ok. 20 minut.